Onkologie. 2021:15(1):21-24 | DOI: 10.36290/xon.2021.004

(Ne)bezpečné diety u onkologicky nemocných

Věra Andrášková1, 2, 3, Hana Žďárská1
1 Masarykův onkologický ústav Brno
2 Pracovní skupina nutriční péče v onkologii ČLS JEP
3 Sekce nutričních terapeutů ČAS

Vlivem onkologického onemocnění dochází ke změnám metabolismu živin, jejich využití v organismu a mění se požadavky na pokrytí nutriční potřeby. Přirozeným důsledkem je zvýšení nároku na složení jídelníčku a výběr potravin jako primárního zdroje živin. Pacienti a jejich rodiny vyhledávají informace o dietních doporučeních z neověřených zdrojů, které jsou pro ně snadno dostupné a nejsou v souladu se současnými odbornými doporučeními. Již ze specifikace diet je možné detekovat rizika pro pacienta, jako je rozvoj malnutrice nebo přímo nádorové kachexie. Příklad jídelníčku jednoho dne poskytuje možnou predikci pokrytí nutriční potřeby. Nutriční terapeut, jako zdravotnický pracovník zabývající se metabolismem a výživou, má mimo jiné kompetence hodnotit nutriční stav (včetně jídelníčku) pacienta a indikovat potřebné změny v oblasti výživy.

Klíčová slova: onkologický pacient, výživa, nutriční terapeut, (ne)bezpečné diety, podpůrná péče.

(Un)safe diets with oncology patiens

Due to the oncological disease, there occur changes in the metabolism of nutrients, their use in the body changing the requirements to cover nutritional needs. The natural consequence is an increase in the demand for the composition of the diet and the choice of food as a primary source of nutrients. Patients and their families seek for information available on dietary recommendations from unverified sources that are inconsistent with the current expert advice. From the specifications of diets, it is already possible to detect risks for the patient, such as a development of malnutrition or directly tumour cachexia. An example of a one-day diet provides a possible prediction of covering the nutritional needs. The dietitian, as a medical professional dealing with metabolism and nutrition, should, among others, assess the nutritional status (including the diet) of the patient and indicate the necessary changes in nutrition.

Keywords: oncology patient, nutrition, dietitian, (un)safe diets, supportive care.

Zveřejněno: 1. březen 2021  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Andrášková V, Žďárská H. (Ne)bezpečné diety u onkologicky nemocných. Onkologie. 2021;15(1):21-24. doi: 10.36290/xon.2021.004.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Tomíška M. Výživa onkologických pacientů. Praha: Mladá fronta, 2018: 743 s.
  2. Arends J, Bachmann P, Baracos V, et al. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Clinical Nutrition [online]. 2017; 36(1): 11-48 [cit. 2020-10-04]. Dostupné z: doi:10.1016/j.clnu.2016.07.015. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Zadák Z. Výživa v intenzivní péči. 2., rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Grada, 2008: 542 s.
  4. Fearon Kenneth Ch, David J, Glass A, Denis C. GUTTRIDGE. Cancer Cachexia: Mediators, Signaling, and Metabolic Pathways. Cell Metabolism [online]. 2012; 16(2): 153-166 [cit. 2020-10-11]. Dostupné z: doi:10.1016/j.cmet.2012.06.011. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Divella Rosa, De Luca R, Abbate, I Naglieri E, Daniele A. Obesity and cancer: the role of adipose tissue and adipo-cytokines-induced chronic inflammation. Journal of Cancer [online]. 2016; 7(15): 2346-2359 [cit. 2020-10-12]. Dostupné z: doi:10.7150/jca.16884. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Deng Tuo, Christopher J, Lyon, Stephen Bergin, Michael A. Caligiuri A willa A. HSUEH. Obesity, Inflammation, and Cancer. Annual Review of Pathology: Mechanisms of Disease [online]. 2016; 11(1): 421-449 [cit. 2020-10-12]. Dostupné z: doi:10.1146/annurev-pathol-012615-044359. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Sobotka L, Allison SP. Basics in clinical nutrition. 4th ed. Praha: Galén, 2011: 723 s.
  8. Vaughan VC, Martin P, Lewandowski PA. Cancer cachexia: impact, mechanisms and emerging treatments. Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle [online]. 2013; 4(2): 95-109 [cit. 2020-10-13]. Dostupné z: doi:10.1007/s13539-012-0087-1. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Schnyder S, Handschin C. Skeletal muscle as an endocrine organ: PGC-1α, myokines and exercise. Bone [online]. 2015; 80: 115-125 [cit. 2020-10-13]. Dostupné z: doi:10.1016/j.bone.2015.02.008. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Arends J, Baracos V, Bertz H, et al. ESPEN expert group recommendations for action against cancer-related malnutrition. Clinical Nutrition [online]. 2017; 36(5): 1187-1196 [cit. 2020-10-14]. Dostupné z: doi:10.1016/j.clnu.2017.06.017. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Dostálová J. Obsah a kvalita bílkovin v potravinách a jejich změny při skladování a přípravě pokrmů [přednáška]. Hradec Králové: XXXIII. Mezinárodní kongres SKVIMP, 31. 3. 2017.
  12. Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 2. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2019: 269 s.
  13. Společnost pro výživu, 2020 [online]. Výživa a potraviny - mýty a realita. [cit. 16.10.2020]. Dostupné z: http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-myty-a-realita/.
  14. Česká onkologická společnost České lékařské společnosti J. E. Purkyně, 2020 [online]. Strava. [cit. 16.10.2020]. Dostupné z: https://www.linkos.cz/onkologicka-prevence/zasady-zdraveho-zivotniho-stylu/strava/.
  15. Fenton, Tanis R, Huang T. Systematic review of the association between dietary acid load, alkaline water and cancer. BMJ Open [online]. 2016; 6(6). [cit. 2020-10-18]. Dostupné z: doi:10.1136/bmjopen-2015-010438. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Hübner J, Löser C, Stoll A. C Vorstellungen zur Therapie von Malignomen mit Krebsdiäten. Der Onkologe [online]. 2013; 19(2): 108-116 [cit. 2020-10-18]. Dostupné z: doi:10.1007/s00761-012-2381-0. Přejít k původnímu zdroji...
  17. Budwig diet. Complementary and alternative therapy. Cancer Research UK. Cancer Research UK [online]. Dostupné z: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/complementary-alternative-therapies/individual-therapies/budwig-diet.
  18. Pánek J. Výživové charakteristiky jedlých tuků a olejů, vlastnosti, potenciální aplikace a souvislosti [přednáška]. Kunětická hora, Sekce nutričních terapeutů ČAS. 16. 6. 2018
  19. The Gerson Therapy. Gerson Institute: Gerson Institute. Moved Permanently [online]. Copyright © 2019 [cit. 21.01.2020]. Dostupné z: https://gerson.org/gerpress/the-gerson-therapy/.
  20. Gerson therapy. Complementary and alternative therapy. Cancer Research UK. Cancer Research UK [online]. Dostupné z: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/complementary-alternative-therapies/individual-therapies/gerson.




Onkologie

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.